Klassiska spel du kan spela online

Om du är gammal nog att ha vuxit upp utan Internet och har ägnat mycket tid åt klassiska spel som Super Mario Bros, Snake, Tetris eller arkadspelet Pacman som alla var populära på 1980-talet eller fanns i de första mobilerna så finns det ingen anledning att misströsta; de här spelen finns i nya versioner att spela online. Det är enkelt att hitta spelen och börja spela på nytt, skillnaden är nu att du kan spela från vilken plats som helst och med både uppdaterad och klassisk design i oändliga varianter. Men du behöver inte ha spelat som liten för att uppskatta spelen, de är faktiskt precis lika underhållande för vem som helst även idag.

Snake

Datorspelet Snake eller Masken släpptes i slutet av 70-talet och fanns även som underhållning i tidiga mobiler. Numera går det att spela som flera olika onlinespel, allt från klassiskt snitt men med mer interaktiva möjligheter, färger och spänning. I Caray Snake med tidsenlig 70-tals musik går ormen i en labyrint och det gäller att äta alla monster på vägen med hjälp av piltangenterna, men samtidigt klara labyrinten utan att nudda sin svans som blir längre och längre. Detta är ett enkelt men beroendeframkallande spel och en utgångspunkt för mer avancerade spel, samtidigt som det ger en nostalgisk återblick. Du kan även spela en mängd uppdaterade varianter som Worm, Snake Hunt, Snake Condo eller kort och gott den version som passar dig bäst.

Tetris

Tetris är ett klassiskt 80-tals spel som fått en mängd uppföljare med en populär version för Game Boy i slutet av 1980-talet. Tetris är tänkt som ett olösligt matematiskt problem och melodierna är i vissa versioner typiskt ryska då det uppfanns av en rysk matematiker. Numera finns det över 40 olika Tetris varianter att välja på, alltifrån Kristall Tetris till Tetris 2 som är en uppdaterad version av originalet med fyra nedfallande rutor och perfekt för den som också gillar att lösa kuber. Kristall Tetris med diamanter är mer glamorös men lika svår att slita sig från då kristaller i olika färger faller ner och det gäller att lägga dem i rätt mönster så att inte spelet tar slut. Testa även andra varianter som Tetrolapse eller Block Tetris där du bygger din egen lägenhet i ett höghusområde.

Pacman

Packman är ett roligt retrospel som liknar Snake men här blir du också jagad av spöken som äter upp dig om du inte är tillräckligt snabb. Det uppfanns i Japan under tidigt 1980-tal men togs snabbt upp av speltillverkare i USA och gick vidare till att bli ett omtalat kultspel. Idag går det att spela Pacman gratis online men det finns många nya varianter som Ghost Man där man ska äta maten i labyrinten innan spökena hinner ifatt dig, eller Pac’s jungle trip som utspelar sig i en fantasifull djungel med technomusik där man kan gömma sig i buskarna, gå in och ut i labyrinter och hitta användbara saker längs vägen. Lika beroendeframkallande som de andra retrospelen, just därför håller de för att spela en lång tid framöver!